RECEIVED
MAR 29 2012
OPINION COMMITTEE

The State of Texas

gﬁnuﬁe of gRB}Jl’BﬁBtttaﬁﬁgg District Office:

Capitol Office:

PO. Box 2910 1029 Rosemeade Pkwy., Suite 108
Austin, TX 78768-2910 Carrollton, TX 75007
512-463-0478 BURT R. SOLOMONS 972-394-3904
Fax 512-463-2089 District 65 Fax 972-394-5638

Wednesday, March 28, 2012

The Honorable Greg Abbott f ‘L
Attorney General {.D. #AJ—QQ/
Price Daniel Building } '

Attn: Opinions Committee
P.O. Box 12548

Austin. Texas 78701-2548

RE: Authority of a tax assessor-collector to transfer a taxing unit’s tax liens and the scope of the
transferred lien under Tex. Tax Code § 32.06

Dear General Abbott:

1 am writing to request an Attorney General opinion on the authority of a tax assessor-collector to transfer
a taxing unit’s tax liens and the scope of the transferred lien under Tex. Tax Code § 32.06. There are no
prior Attorney General opinions directly on point with the facts herein specified.

QUESTIONS PRESENTED

1. Does the tax assessor-collector for a taxing unit have the authority, acting alone, to transfer
the taxing unit’s tax lien in a case that otherwise meets the requirements of Section 32.06,
Tex. Tax Code? If so, does the tax assessor-collector have the discretion to decline to
transfer a tax lien notwithstanding a taxpayer’s consent to the transfer? If the tax assessor-
collector lacks the authority to unilaterally transfer the taxing unit’s tax lien, does the
governing body of the taxing unit have the discretion to decline to transfer its tax lien
notwithstanding a taxpayer’s consent to the transfer?

2. Does the transferred lien extend to and secure the closing costs associated with a property tax
loan to the property owner, lien recordation fees, or any other costs incurred before or after
the tax lien transfer?

BACKGROUND ON QUESTION 1

Section 32.06 of the Tax Code authorizes the transfer of a taxing unit’s tax lien to a person (hereinafter
“property tax lender”) who advances funds on behalf of a property owner for the purpose of paying the
property owner’s property taxes. It is provided by Section 32.06, in pertinent part, as follows:



(a-1) A person may authorize another person to pay the taxes
imposed by a taxing unit on the person's real property by filing with the
collector for the unit: '

(1) asworn document stating:
(A) the authorization;
(B) the name and street address of the
transferee authorized to pay the taxes of the property owner;
(C) a description of the property by street
address, if applicable, and legal description; and
(D) notice has been given to the property
owner that if the property owner is age 65 or disabled, the property
owner may be eligible for a tax deferral under Section 33.06; and
(2) the information required by Section 351.054, Finance
Code.

(a-2) A tax lien may be transferred to the person who pays the taxes
on behalf of the property owner under the authorization for:
(1) taxes that are delinquent at the time of payment; or
(2) taxes that are not delinquent at the time of payment if:
(A) the property is not subject to a recorded

mortgage lien; or

(B) a tax lien transfer authorized by the
property owner has been executed and recorded for one or more prior
years on the same property and the property owner has executed an
authorization consenting to a transfer of the tax liens for both the taxes
on the property that are not delinquent and taxes on the property that are
delinquent in the manner provided by Subsection (a-1).

(@3). . .
(a4). ..

(b) If a transferee authorized to pay a property owner's taxes
pursuant to Subsection (a-1) pays the taxes and any penalties and interest
imposed, the collector shall issue a tax receipt to that transferee. In
addition, the collector or a person designated by the collector shall certify
that the taxes and any penalties and interest on the subject property and
collection costs have been paid by the transferec on behalf of the
property owner and that the taxing unit's tax lien is transferred to that
transferee. The collector shall attach to the certified statement the
collector's seal of office or sign the statement before a notary public and
deliver a tax receipt and the statement attesting to the transfer of the tax
lien to the transferee within 30 days. The tax receipt and statement may
be combined into one document. The collector shall identify in a
discrete field in the applicable property owner's account the date of the
transfer of a tax lien transferred under this section. When a tax lien is
released, the transferee shall file a release with the county clerk of each
county in which the property encumbered by the lien is located for
recordation by the clerk and send a copy to the collector. The transferee
may charge the property owner a reasonable fee for filing the release.
(underscored emphasis supplied)




It is provided under Tex. Tax Code § 32.01(a) that the tax lien “exists in favor of each taxing unit having
power to tax the property.” Because this provision shows that the tax lien is owned by the taxing unit
itself, the question is raised as to who actually has the authority to approve the transfer of tax lien on
behalf of the taxing unit. May the tax collector, acting alone, carry out the transfer of the tax lien on
behalf of the taxing unit without any express authorization from the taxing unit’s governing body? Note
that unlike the express authority given to the State Comptroller to assign the state’s tax liens under Tex.
Tax Code § 111.251(a), there is no corollary provision granting tax collectors express authority to assign
a taxing unit’s property tax liens.

Further, Section 32.06(a-2) utilizes permissive language (i.e., “may”) in authorizing the transfer of the tax
lien to a property tax lender when the requirements of Section 32.06 are otherwise met. However
Subsection (b) uses mandatory language (i.e., “shall”) in requiring that the collector certify that the tax
lien is transferred when the transferee has been authorized to pay the taxes on behalf of the property
owner and the taxes are in fact paid by that transferee. Thus, the additional question is raised as to
whether the tax collector, if authorized to unilaterally act in transferring a tax lien, has discretion over
making the transfer of lien in the first instance. And, if only the governing body of the taxing unit has the
authority to transfer its lien, does the taxing unit itself have the discretion to decline to transfer a tax lien
notwithstanding a taxpayer’s consent to the transfer and a payment by the transferee? Of relevance
perhaps in answering this question is the fact that under Tex. Tax Code § 32.065, a lender and a property
owner are free to contract as they see fit without requesting any transfer of the tax lien or, assuming the
tax lien is properly transferred upon the consent of and certification by parties who do not own the lien,
the property tax lender holds both the tax lien and the deed of trust lien as security for payment.

BACKGROUND ON QUESTION 2
Subsection (e) of § 32.06 provides as follows:

(e) A transferee holding a tax lien transferred as provided by this section
may not charge a greater rate of interest than 18 percent a year on the
funds advanced. Funds advanced are limited to the taxes, penalties,

interest. and collection costs paid as shown on the tax receipt. expenses
paid to record the lien, plus reasonable closing costs.

The foregoing Subsection (€) clearly authorizes the accrual of interest on recordation expenses and
closing costs in addition to the taxes, penalties, interest and collection costs that are advanced by the
transferee. However, Subsection (b) requires the tax collector to issue a tax receipt showing the amounts
paid to the collector and to “certify that the taxes and any penalties and interest on the subject property
and collection costs have been paid by the transferee on behalf of the property owner and that the taxing
unit’s tax lien is transferred to that transferee.” This language suggests that the transferred tax lien
extends only to the taxes, penalties, interest, and collection costs under TEX. TAX CODE §§ 32.01,
33.07, but not to closing costs, recordation costs, or other costs incurred by the transferee. Does the
transferred tax lien extend to and secure the closing costs associated with the loan to the property owner,
lien recordation fees, or any other costs incurred before or after the tax lien transfer?

! Section 111.251(a) states that upon payment of a tax by a person other than the taxpayer, “the comptroller may
assign all rights, liens, judgments, and remedies of the state to secure and enforce tax payments to the person paying
the tax or the judgment.”



Thank you for your assistance on the questions posed herein. I stand available to provide any other
information or assistance needed by the Attorney General to facilitate a response to these questions.

Yourgfruly, .

CC:  Stephen Y. Scurlock, Independent Bankers Association of Texas



